Bekijk onze occasions

KORT NIEUWS

Nieuwe kalveriglo afgeleverd

Bij de familie Vendrig werd onlangs deze Calf-o-tel kalveriglo met hekwerk afgeleverd.
 

Elke veehouder wil zijn vaarskalveren zo snel en gezond mogelijk laten uitgroeien tot een hoogproductieve melkkoe, met een goede vruchtbaarheid en hoge weerstand tegen ziektes. Een goede kalveropfok is hierin essentieel. Deze levensfase van de koe moet zo optimaal mogelijk verlopen, zonder dat het onnodig veel investering en arbeid kost.  De ontwikkeling van het immuunsysteem is een van de belangrijkste zaken tijdens de opfokperiode. Een goede huisvesting is hierbij van essentieel belang. Met name buitenhuisvesting van kalveren draagt bij aan een goede ontwikkeling van de weerstand en het immuunsysteem van het kalf.

Bedreigingen voor het jonge kalf

Een jong kalf heeft nog weinig immuniteit opgebouwd, waardoor het extra vatbaar is voor infecties, verstoringen van het maagdarmstelsel en luchtweginfecties. De beste manier om dit tegen te gaan is een goede voeding (vooral biest) en een optimaal klimaat voor het kalf. Voor dit laatste is een tochtvrij, droog en voldoende warm (in de winter) of fris (in de zomer) verblijf nodig.

De buitenopfok van kalveren in zogenaamde iglo’s heeft een aantal voordelen:

Optimaal klimaat voor het kalf (microklimaat), ter voorkoming van infecties
Kalf is beschermd tegen besmettingen via andere dieren
Infectiedruk lager dan in een stal
Kalveren zijn gemakkelijk in de gaten te houden
Bij eventuele problemen is het hok / kalf gemakkelijk te verplaatsen
Goedkopere oplossing dan het bouwen van een stal
 

Aanbevelingen

Een jong kalf is het meest vatbaar voor invloeden van buitenaf, waardoor het de eerste weken het beste gedijt in een individueel kalverhok. Wanneer de eerste kritieke weken voorbij zijn en het kalf minder vatbaar is voor bacteriën en ziektes, is het goed deze over te plaatsen naar een groepshok. Door huisvesting in een groepshok is de overgang naar de jongveestal minder groot, waardoor het kalf minder stress zal ervaren. Daarnaast blijven de voordelen van het microklimaat in het groepshok bestaan, mits dit goed droog en schoon gehouden worden. Kalveren leren in een groep veel van elkaar (het zijn immers kuddedieren), bijvoorbeeld het eten van ruw- en krachtvoer. Dit bevorderd de voeropname waardoor de kalveren sneller zullen groeien. 

Kort gezegd:

Individuele opfok: eerste 3 tot 8 levensweken van het kalf
Groepshuisvesting: vanaf 4e levensweek tot maximaal eerste 3 maanden
Daarna overplaatsing naar jongveestal

Uiteraard zijn bovenstaande aanbevelingen niet algemeen geldend, maar afhankelijk van de situatie op het bedrijf en de toestand en gezondheid van de kalveren. 
Bron: Calf o Tel 
Voor meer informatie kunt u bellen met Barry van Barneveld 06-21 81 67 70

< Terug naar nieuwsoverzicht

Vestigingen

Kort Melktechniek BV
Romhof 47
9411 SB Beilen
T 0593 - 72 59 00
E info@kortmelktechniek.nl
Storingsnummer overdag
0593-725 900
Storingsnummer 17:00 - 8:00 uur
bel traditioneel 06-25007953
of VMS 088-1181600