Bekijk onze occasions

KORT NIEUWS

Dode koeien door versleten messen mengwagen - onderhoud loont!

Bezuinigen op het onderhoud van de messen in de voermengwagen is verkeerde zuinigheid. Het kan problemen veroorzaken en in het ergste geval dode koeien, waarschuwt de Deense voorlichtingsdienst SEGES.

Het is goed te begrijpen dat er wordt bezuinigd op onderhoud in economisch slechte tijden. Maar versleten messen en zogenaamde ruimers leiden niet alleen tot een minder homogeen mengresultaat, maar kunnen ook een ernstig risico vormen als metaaldelen losraken en in het rantsoen terecht komen.

Controle routine

SEGES raadt aan de vitale mengdelen na 1-2 jaar te vervangen. Controle op slijtage hoort sowieso een routine te zijn, in plaats van achteraf bij gezondheidsproblemen te constateren dat de messen versleten zijn. Controleer de binnenkant van de voermengwagen als deze leeg is op de stand en de scherpheid van de messen. Bij horizontale vijzels is de onderste spoed van de vijzel logischerwijs het snelst versleten omdat deze het meeste voer verzet. Ook aangekoekte voerresten dienen verwijderd te worden. Vervang versleten messen altijd in stappen, niet allemaal tegelijk. Vervang je alle messen ineens, dan heeft het rantsoen van vandaag op morgen een compleet andere structuur. Ook het weegsysteem kan afwijken, controleer het daarom regelmatig.

Magneet in pens

Metaal in het voer kan in de pens van de koe naar beneden zakken zonder dat het problemen geeft. Alleen als de voorwerpen scherp zijn en de penswand beschadigen of zelfs doorboren, wordt de koe ziek. Preventief een magneet in de pens is een veel gebruikte oplossing tegen scherp metaal, dat op allerlei manieren, niet alleen via versleten metaal uit de mengwagen, in het voer kan terechtkomen

Bron: melkvee.nl / Agrio

 

ACTIE WINTERCHECK VOERMACHINES!
Laat nu uw voermachines controleren voor maar € 25,- per bedrijf! Mochten er reparaties noodzakelijk zijn, wordt dit bedrag in mindering gebracht op uw factuur. Klik op de foto voor de actievoorwaarden!
Bel met Gerrit Wendeling van Kort mechanisatie om een afspraak te maken, hij komt dan bij u langs voor de wintercheck!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Vestigingen

Kort Melktechniek BV
Romhof 47
9411 SB Beilen
T 0593 - 72 59 00
E info@kortmelktechniek.nl
Storingsnummer overdag
0593-725 900
Storingsnummer 17:00 - 8:00 uur
bel traditioneel 06-25007953
of VMS 088-1181600