Bekijk onze occasions

PROJECT

Landgoed Bleyendael Sellingen - stal van de familie Kuijer

Type stal:
Aantal koeien: 120

Melkveehouderij
Op deze unieke boerderij plaatsten wij een DeLaval Vrijwillig Melk Systeem, waar zo'n 120 stuks blaarkoppen worden gemolken. 

 

Op de prachtige monumentale boerderij bevindt zich een unieke veestapel. Het van origine landbouwbedrijf is door de komst van de huidige bewoners een melkveehouderij geworden. Na aankoop van de Oldambster boerderij, werd de oorspronkelijke veestapel Holsteiner koeien verhuisd van Soest naar Blijham.

De familie Kuijer heeft een voorliefde voor historie en vonden dat de dieren op hun boerderij ook zo authentiek mogelijk moest worden. De Groninger Blaarkoppen is een ras dat bekend staat om het stoere, goed gevulde uiterlijk en de bijzondere witte kop met zogenoemde “blaren” om hun ogen. Verder is de koe sober. Dat wil zeggen dat de koe van nature een sterk en gezond dier is dat weinig luxe behoeft en minder specifiek voer nodig heeft als bijvoorbeeld de Holsteiner koeien. Een belangrijk aspect dat weer belangrijk is voor het milieu. Het bedrijf kan milieuvriendelijker worden gerund en er zijn al vergevorderde plannen om zelfs helemaal biologisch te gaan. Dit alles zorgde ervoor dat de veestapel werd omgezet naar Groninger Blaarkoppen. En sinds 2007 bestaat de veestapel uit zo'n 120 stuks, zowel zwarte als rode dieren. Ook dit is bijzonder, omdat de meeste boeren geen voorkeur hebben voor een bepaalde kleur. In de moderne ruime koestal hebben de koeien een behoorlijk vrij bestaan. Door het dragen van een halsband met code, kunnen de koeien naar eigen behoefte eten, naar buiten en zelf bepalen of ze gemolken willen worden. Hiervoor staat er voor de dames dag en nacht een moderne robot klaar. Op het moment dat de koe aandrang voelt om gemolken te worden, loopt ze naar de melkmachine en wordt dit automatisch gedaan. Bezoekers aan de boerderij kunnen dit unieke proces aanschouwen vanuit de speciale “robot skybox”.

Omdat de Groninger Blaarkop tevens een lief, rustig en verdraagzaam ras is, zijn de koeien erg aaibaar. Landgoed Bleyendael heeft zich daarom laten certificeren als “koeknuffelbedrijf” (zie www.koeknuffelen.nl).
(bron: www.landgoedbleyendael.nl)

 

< Terug naar projecten

Vestigingen

Kort Melktechniek BV
Romhof 47
9411 SB Beilen
T 0593 - 72 59 00
E info@kortmelktechniek.nl
Storingsnummer overdag
0593-725 900
Storingsnummer 17:00 - 8:00 uur
bel traditioneel 06-25007953
of VMS 088-1181600